El passat dia 25 de novembre, dia internacional per a l’eliminació de la violència contra la dona, es va recordar pels poders públics i pels mitjans de comunicació un altre cop, les “negres” dades d’aquest any 2.006.
Malgrat els esforços que diuen els poders públics que han realitzat, les dades sobre les dones mortes com a conseqüència d’aquestes agressions, no sols no paren sinó que augmenten cada dia. Això vol dir com a mínim dues coses: primera, que els esforços no són suficients per tal d’aplicar la llei i garantir la seguretat i llibertat de les dones (per la qual cosa hi haurà que aportar més recursos de tot tipus per tal d’avançar en aquest aspecte), i segon, que cal altre tipus d’actuacions més profundes i que no s’han abordat encara amb serietat, per tal d’acabar amb el problema des de l’arrel.
Aquestes actuacions són les costoses, és clar, però són les que podran produir resultats a llarg terminí: es tracta de promoure canvis en molts patrons de conducta actuals que són els que generen la desigualtat i la subordinació de la dona. Ahi és on està el quid de la qüestió.
Aquest tema, que implica la sensibilització i la prevenció, i l’abundància de recursos de tot tipus, ha d’estar prioritat per a qualsevol govern municipal, ja que l’Ajuntament, recordem que és l’Administració més propera al ciutadà i ha d’estar preparada i tenir capacitat de solució immediata per al problema. Que trobem en canvi? descoordinació, fórmules copiades d’altres administracions, poca originalitat en els plantejaments, actes per tal de cobrir l’expedient i poder desprès dir que s’han fet coses… per exemple: repartiment de samarretes a l’Albereda.
“No, Senyora Regidora, així no es pot avançar”, que tal si ens decidim i fem coses en serietat? .Les dones i homes de Xàtiva li ho agrairem, sincerament.
Isabel Serra. Esquerra Unida Xàtiva.