diumenge, 4 de febrer del 2007

RODA DE PREMSA 29-gener-2007 - Decepció amb el BLOC

NOTA DE PREMSA 29-01-2007 (una vegada es coneix la negativa pública del BLOC a pactar amb EUPV)

1r. Des d’EU, el passat mes de setembre s’inicia el debat sobre la conveniència de llançar a la resta de partits de l’esquerra alternativa de Xàtiva la proposta d’assolir un pacte electoral, on tant el Bloc com ERPV formarien part activa i sempre des de un pla d’igualtat.
2n. Poc després d’haver estat aprovada per l’Assemblea d’EU aquesta proposta s’inicia el treball intern destinat a obtindre un document programàtic, per ser presentat a la resta de partits amb l’objecte d’iniciar un debat el més ampli i enriquidor possible. Aquest sense dubte era un punt de partida, mai un document tancat.

Durant eixe mateix mes de setembre s’inicien les converses amb el BLOC, de forma privada, el qual ens dona a conéixer la seua intenció de no encetar cap procés de negociació fins que no s’obtinguera un pacte electoral a nivell de País.
3r. Tot i això des d’EU continuarem treballant en pro del pacte, fent anàlisi de tipus estadístic on després de fer un estudi de la tendència del vot progressista a Xàtiva obteníem la següent conclusió: el pacte electoral EU-BLOC-ERPV podia assolir 3 ó 4 regidors, fent possible així el canvi en el nostre Ajuntament:
  • De fet, si es sumen els vots dels 3 partits en les municipals de 2003, s’obtingueren 2.074 vots, que serien 3 regidors.
  • I que amb els resultats de les eleccions generals de 2004, el PP perd la majoria absoluta.

4rt. En novembre el Bloc feia públic la número dos de la seua llista; Marisa Molina.
5é. A principis de desembre el pacte autonòmic és transformava en una realitat. EU i Bloc junt a d’altres partits conformaven el pacte Compromís pel País Valencià. Aleshores la condició que havia posat el Bloc quedava superada, i per això des d’EU s’intenta reiniciar les converses, ara bé sempre considerant a ERPV com un element important a tindre en compte.

La resposta del Bloc, va ser la de posposar de nou el procés de diàleg, adduint motius orgànics de caire autonòmic.
6é. Des d’EU considerarem que ja era necessari llançar la proposta de pacte, i es fa de forma pública el 18 de desembre, amb roda de premsa, la proposta d’encetar la negociació per tal de fer extensió del pacte a nivell municipal, ara bé sempre considerant a ERPV com un element important a tindre en compte.

La resposta del Bloc, prèvia acusació de "deslleialtat", va ser la de posposar de nou el procés de diàleg, demanant ajornar les converses fins la ratificació per EU del pacte de País en referèndum. També s’invita a ERPV, i es negà a reunir-se.
7é. Fet el referèndum, eixa mateixa setmana EU es fica en contacte amb les direccions dels dos partits. Tenint com a resposta per part del Bloc que acceptava sentar-se a debatre el pacte, negant-se a juntar-se de moment amb ERPV. ERPV per la seua banda després de dos presses de contacte telefòniques es nega a parlar, posant com a condició que o estaven els tres partits, o no acudia. EU considera que la primera pressa de contacte per operativitat seria a dos bandes entre els tres partits.
8é. Es produeix la reunió amb el Bloc el dimecres 17 de gener, i els representants d’EU expliquen les raons del pacte i què el més important era consensuar un programa que il·lusionara als ciutadans. Front això, el Bloc menysprea el debat programàtic, inclús afirma “que aquest estaria solucionat en cinc minuts”, perquè sols calia parlar dels primers llocs de la llista. Aleshores, el Bloc posa com a condició assumir els dos primers llocs i “cedir” el tercer, fent d’aquesta qüestió una condició "sine qua non". En la discussió, EU planteja què, per tal que el pacte siga possible ( tot i ser el partit més votat en totes les darreres eleccions ), no seria un problema el primer lloc. I que ens sorprenia la generositat inacceptable del Bloc oferint només el tercer lloc. El Bloc invita a no fer pública la reunió fins el dissabte 26, per prendre la decisió en assemblea.

9é. Des del Bloc se filtren les converses, a diferents medis de comunicació local, que es varen produir en la comissió negociadora que celebraren EU i Bloc. Trencant així la lleialtat que es va considerar a l’hora d’iniciar el procés de negociació.

10é. EU remet una nota de premsa