No és la nostra intenció parlar de la República des de la nostàlgia del passat, el que pretenem és defendre l'ideal republicà des de la nostàlgia del futur. Un futur en què es restablisca la legitimitat republicana, davant l'evident fracàs de l'anomenada Transició a la democràcia.
Vaja per davant, que la proposta amb la que volem assolir la regeneració democràtica d'aquest país, no consisteix solament en retirar la figura del monarca i fer onejar la bandera tricolor. Cal anar més enllà, ser republicà és un sentiment cívic, és part d'un procés constituent que conforma una cadena de canvi en la societat.
Després de vint-i-cinc anys del final de la dictadura, estem assistint a la degradació del sistema democràtic. Bipartidisme programat, poder de les oligarquies econòmiques, financeres i mediàtiques, escàndols i corrupció i, sobre tot, la hipocresia de mantenir i defendre una Constitució incomplida des de la seua aprovació, i sense perspectives de futur davant les noves realitats: mundial, europea i estatal. No creguem en una democràcia inspirada en una Restauració alfonsina, amb les mateixes característiques que la de 1876, però adaptada a l'actualitat.
Per als republicans la Democràcia és la capacitat dels ciutadans i ciutadanes, és a dir de tots, per a decidir sobre tot: Economia, Política, Cultura, etc. Entenem, doncs, que aquest sistema és el primer pas per a encetar un nou camí en la resolució dels problemes que estem vivint. Encara que la República que proposem és per al segle XXI, no podem oblidar la part viva de la nostra tradició republicana. La radicalitat democràtica i federal de la Primera, junt amb la cultura de Pau i la Laïcitat de la Segona són aportacions irrenunciables. Junt a aquesta herència cal afegir els drets socials, polítics i mediambientals. Aquest procés deu ser el resultat d'un acord per part de tots els ciutadans.
Ara bé, som conscients de què la III República no caurà del cel. Caldrà treballar per que la seua instauració arrele amb força, i per aquest motiu cal construir un context on predominen els principis de llibertat i igualtat. El proper 27 de maig és una bona data per tal de començar.
2 comentaris:
Endavant. Les ciutadanes i ciutadans han de ser conscients què, a més a més de veure la TV i beure alcohol o altres activitats lúdiques més o menys insanes, cal ser subjectes de drets, però també d'obligacions.
Cal pensar un nou "contracte social", que equilibre els drets i deures individuals amb els col·lectius.
Felicitats per l'article.
N'estic plenament d'acord en el contingut. Sols plantege la priorització temporal: no hi ha altres qüestions més importants i pròximes pels ciutadans, com educació, vivenda, etc.
No m'avergonyeix dir-ho, sóc un republicà "juancarlista". És a dir, mentre aquest rei faça el que fa, paga la pena mantindre-lo.
Quan deixe de fer el que fa, sens dubte, visca la república.
Mentres tant, visca el debat.
Publica un comentari a l'entrada